Valtsu-Tuote Ky  (1983-1988)

Valtsu-Tuote Ky valmisti puisia leikkikaluja ja leikkipaikkavälineitä vuodesta 1983 vuoteen 1988.  Yritys työllisti parhaimmillaan neljä henkilöä ja niiden lisäksi vielä useita myyntiedustajia.
 

Kuvassa Valtsu-Tuotteen nukkekodin kalusteet. Sarjaan kuuluvat seuraavat 3 osaa:
- Keittiökalusteet, 15 osaa (kuvassa)
- Olohuoneen kalusteet, 9 osaa
- Makuuhuoneen kalusteet, 10 osaa

valtsu.jpg (15069 bytes)

Suosituimpia tuotteita olivat:

Puiset leikkikalut:
- leikkiautot (kilpa-autot, kuormurit, tukkirekat)
- nukkekodit ja kalusteet (ainakin koti-, kirkko- ja koulusarjat)
- puunuket
- helistimet
- rakennussarjat
- leikkimoottorisaha

Leikkipaikkavälineet:
- maan vetovoiman avulla pyörivä karuselli (patentoitu tuote)
- puuhakoti (seiniltään avoin leikkimökki hiekkalaatikon ja liukumäen kera)

Muut tuotteet
- erittäin suosittu syntymäpäiväkalenteri
- joulukuusenkoristeet
- kynttilänjalat

Tässä on vain osa tuotteista.

Tuotteita ostivat yksityishenkilöiden lisäksi monet päiväkodit, seurakunnat ja kerhot.
Mainonnassa käytettiin adjektiiveja Kestävä, Kehittävä, Turvallinen, Suomalainen ja Ympäristöystävällinen ja sitä nämä lelut todella olivat.

Lelut tehtiin käsityönä leluverstaassa, jossa työkaluina käytettiin porakoneita, höyliä, sirkkeleitä, sekä nyös itse tehtyjä hiomakoneita, maalauslaitteita, kuivaustelineitä. Lisäksi käytössä oli erlaisia painomuotteja polttokuviointia varten ja paljon muuta.
Laitteet ovat edelleen toimintakunnossa ja nähtävillä. Lelujen valmistustekniikka oli monelta osin erikoinen ja erikoisen yksinkertainen ja se on ollut yrityssalaisuus aina tähän päivään saakka.

Lelujen ostajat olivat aina ERITTÄIN tyytyväisiä. Vuonna 1986 Valtsun Koti ja Pihapiiri leikkisarja oli Linnanmäellä Vuoden Lelu kilpailussa paras kotimainen ja paras puulelu. Valinta suoritettiin kävijä-äänestyksenä. Edellisenä vuonna sijoitus kotimaisten lelujen joukossa oli toinen. Nämä
olivat ainoat kerrat jolloin Valtsu otti osaa kilpailuun. Patentoitu karuselli oli kaikkien leikkipuistojen suuri suosikki ja puiset leikkikalut kestivät äärettömän pitkiä aikoja.

Olen usein haaveillut koko tuotannon keräämisestä kirjaksi tai lelukokoelmaksi, mutta se olisi kovin iso työ etenkin kun kaikista leluista ei enää löydy mallia edes paperilla. Isäni on vielä elossa,
muttei oikein hyvässä työkunnossa. Vain hänen avullaan olisi mahdollista tehdä kaikista tuotteista mallikappaleet tai edes piirustukset. Toisaalta isälläni on ollut myös unelma, että joku voisi joskus jatkaa lelujen valmistusta. Puiset lelut todella ovat melko ajattomia malleiltaan.

Edellä oleva historia Valtsutuotteesta on Lelutehtailijan vanhimman pojan Rikun kirjoittama...